Peşinen söyleyeyim; bu yazıdaki yeni nesil belediyecilik tanımlamasını, dijital dönüşüm ve e-belediyecilik hizmetleri için değil, Kuşadası’nda alışılmışın dışında, yepyeni bir anlayışla yapılan belediyecilik anlamında kullandım.

Gelelim konumuza…

Belediye Başkanı Ömer Günel ile ilgili sevenleri övgüler düzüp yere göğe sığdıramazken, karşıtları ise atmadık iftira bırakmıyor. Kara propagandanın bini bir para! En önemlisi Ömer Günel’e tarafsız bakanların ne dediği. Çoğunlukta olan bu tarafsız gruptan en çok duyduğum cümleler şunlar: “Bu başkan çok farklı bir belediyecilik yapıyor. Çok çalışıyor, Kuşadası değişiyor.”

Peki Ömer Günel bu övgü ya da yergileri hak ediyor mu? Benim gözlemlerime ve kişisel görüşüme göre her ikisini de fazlasıyla hak ediyor. Bu durumu açmaya, açıklamaya çalışayım; öncelikle Ömer Günel’in başkanlığıyla birlikte Kuşadası’nın köklü bir değişim ve dönüşüm yaşadığı gerçeğini sanırım kimse göz ardı edemez.

Çok ama çok uzun yılladır hizmete susayan Kuşadası, özlediği hizmetlere kavuşmaya başladı. Sırf yapmış olmak için değil, bir vizyon ortaya koyan, kentin ihtiyaçlarını önceden tespit edip üzerinde düşünülerek hayata geçirilen çözüm odaklı projelerin bir bütünün parçası olduğu gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaya başladı. Üstelik Ömer Günel bunu yaparken kenti sadece fiziksel olarak değiştirmiyor, kültürel olarak da yapıyor bunu. Ömer Günel’in kenti kültür üzerinden anlama, anlatma ve tanımlama çabası artık daha net görülüyor. Ömer Günel, yaptıklarıyla hemşehrilerine Kuşadası’na hangi gözle bakmaları gerektiğini de öğretiyor bir anlamda.

Kuşadası’nda uzun süredir yaşayan ve geçmişini bilenlerin Sezan’ın hakkını Sezar’a, Ömer Günel’in hakkını Ömer Günel’e teslim etmelerinin altında yatan gerçek neden bu. Kuşadası’nda yaşayan herkes artık anladı ki; Ömer Günel Kuşadası’na çok geniş bir açıdan bakıyor, fotoğrafın tamamını görüyor ve bir şey yapıyorsa mutlaka bilinçle, üzerinde çalışılmış bir projeyle yapıyor. Ömer Günel belediyeciliği, klasik çöp toplama, sokak süpürme belediyeciliğini, hatta sosyal belediyecilik anlayışını aşmış görünüyor. Günü kurtarmak değil, kenti kurtarmak için topyekûn bir belediyecilik modelini inşa eden Ömer Günel, ilçede alışılmış belediyecilik kalıbının dışına çıktı. İnatla ve ısrarla bir deli gömleği gibi Kuşadası’na giydirilmeye çalışılan belediyecilik kalıbı, Ömer Günel’in yeni nesil belediyecilik anlayışıyla kırıldı.

Evet benim kişisel görüşlerim bunlar. Ama Kuşadası’na kısır siyaset gözlüğüyle bakmayan ve çoğunluğu oluşturan sıradan vatandaşların görüşleri de bu yönde. En azından benim net olarak gözlemim bu. Her geçen gün daha net görülen ve kent yaşayanlarını her şeyin daha güzel olacağı bir Kuşadası’na inandıran bu yeni nesil belediyecilik anlayışı tarafsız kesimlerin, sıradan vatandaşın, özellikle esnafların takdirini kazanıyor, Ömer Günel doğal olarak bu kesimlerden övgü görüyor.

Peki birbiri peşi sıra karalama kampanyaları düzenleyen, sürekli iftira atan Ömer Günel karşıtları haklı mı? Haklılar elbet! Ben de bir türlü siyaset üretemeyen, Kuşadası’nın tarihine gömülüp kalmış o sözde siyasetçilerin yerinde olsaydım, elimden karalama kampanyası yapmaktan başka pek bir şey gelmezdi sanırım. Yani bu anlamda haklılar gerçekten. Ama karalama kampanyaları toplumda hiç karşılık bulmuyor. İnsan üzülüyor onlar için…