Kuşadası sosyal tarihinin en önemli isimlerinden biriydi;”Sıtkı Başkan”. Gönüllerde yaşamaya devam ediyor.
Çocukluk yıllarında geçirdiği bir hastalık sebebiyle kalıcı zihinsel rahatsızlığı vardı. Sıtkı Başkan, Kuşadası sosyal tarihinin en önemli isimlerinden biriydi.
Her yerde görürdünüz onu. Orient Bazaar’da;çarşıda bir dükkanda çay içerken;trafikte arabalara yön göstermeye çalışırken;Kuşadası Bando’sunun en önünde bir orkestra şefi edası ve ciddiyetiyle bandoyu yönetmeye çalışırken;bir köpeğin başını okşarken;bir kediye kap bulup su vermeye çalışırken.
Hep takım elbiseliydi Sıtkı. Tertemizdi. Bir gün bile üzerinde kirli bir kıyafet görmedik. Kılığına kıyafetine hem ailesi, hem de kendisi özen gösterirdi. Başarırlardı da. Sahte, pahalı kıyafetlerin altında yüreği kötü olanlardan değildi Sıtkı Başkan.
Sıtkı Başkan, Kuşadası sosyal tarihinin en önemli isimlerinden biriydi.
İstisnasız hep güleryüzlüydü. Onu görünce ister istemez herkesin yüzünde bir gülümseme oluşurdu. Gülümsetirdi Sıtkı!
Tanısa da tanıma da herkesin cenazesinde ön önde cenaze namazındaydı. Ve, Şubat 2018’de Sıtkı’yı kaybettik. Cenazesine 5000 kişi katıldı. Herkes Sıtkı için gözyaşı döktü.
Sıtkı, hepimizin kalbine bir şekilde dokunmayı başarmıştı ve gerçekten çok seviliyordu.
Kuşadası sosyal tarihinin en önemli ismi kim diye sorsalar, ben Sıtkı Başkan derim. Kimse onun yerini dolduramadı.
Umarım, bir gün Sıtkı’nın hayat hikayesini anlatan basılı bir kitap da olur ve gelecek nesilller de onu tanır. Kirlenmiş, yozlaşmış ve kötü kalplarin bolca olduğu dünyamızda nice Sıtkı’ların çoğalması dileğiyle.