ADALET TEMALI GERÇEKÜSTÜ DİNSEL POP ART SERGİSİ AÇILDI!

HALKSIZ, TABANSIZ, SANATSIZ SERGİ AÇILIŞI

20 Şubat Adalet Günü dolayısıyla Kuşadası Belediyesi İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanında, başlığı Maide Suresi’nin 42’nci ayeti olan “Pop Art” (!) bir sergi açtı: “Çünkü; Allah adil davrananları sever”. Yarabbi sen aklımı koru!

Pop Art sanatının din ile sorunlu ilişkisi bir yana, içerik ve biçim açısında insanların anlamakta güçlük çektiği “gerçeküstü” serginin açılışına sadece 54 kişi katıldı. Açılışta halk yoktu, CHP tabanı yoktu, sanatseverler yoktu. Kim vardı? 13 gazeteci ve basın bürosu çalışanı ile 4 polis memurunu düşersek geriye 37 kişi kalıyor. Sayabildiğim kadarıyla belediye ile bağlantısı olmayan sadece 6 vatandaş vardı açılışta. Geriye kalan 37 kişi Belediye Başkanı Ömer Günel ve 2 belediye başkan yardımcısı ile belediye çalışanlarından ibaretti.

Halbuki tam 1 ay önce açık hava ilan panoları saçma bir görsel ile donatılmış ve Maide Suresinin 42’nci ayeti yani “Çünkü; Allah adil davrananları sever” cümlesi Kuşadası halkının gözüne sokulmuştu. Hiç kimse bu afişlerin ne anlama geldiğini anlamamıştı. Altında Kuşadası Belediyesi logosu ile masonik simgeleri andıran A harfi üzerindeki terazili bir simgenin altında “Adalet Ötesi” yazısı vardı. Bir süre sonra görseller yenilendi ve bunun bir Pop Art sergisi olduğu anlaşıldı. Maide Suresi+Pop Art+Adalet+Kuşadası Belediyesi çorbası ne alakaydı? Yine hiç kimse çözememiş, hiçbir şey anlayamamıştı.

Her neyse dün sergi açıldı. Açıldı açılmasına da sırf bir şey yapmış olmak için yapıldığı alenen belli olan, içeriği bomboş, Pop Art desenleriyle oluşturulmuş bazı figürlerin giydirilmiş koskoca bir tırın önüne yerleştirildiği, bariton bir sesle sure okuyup adaletten bahseden bir seslendirme eşliğinde stok mahkeme görüntülerin kurulan barkovizyon sisteminde gösterildiği absürt bir sergi ortaya çıktı. Pop Art desenleriyle süslü bir de Kemal Kılıçdaroğlu figürünün yerleştirildiği sergiye katılan ve 6 kişiden oluşan sayın Kuşadası halkı, maalesef Kuşadası Belediyesi’nin kendilerine ne anlatmak istediğini bir türlü anlayamadı. Eğer öyle olmasaydı dördü gelip bana serginin içeriğini anlamakla ilgili soru sormazdı.

Ama işin asıl vahim kısmı serginin saçmalığı değildi. Onca masrafa, onca reklama rağmen adalet temalı gerçeküstü dinsel Pop Art serginin açılışına sadece 6 kişinin katılmasıydı. Partili bir gazeteci olarak Ömer Günel’in sergiyi hazırlayan kişi ya da kişileri sorgulaması gerektiği kanısındayım.

UFUK BAKSİ